Privacy Notice

PRIVACY NOTICE

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to the Federation of Investment Managers of Malaysia (hereinafter referred to as “FIMM”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA. This personal data notice applies to any person who provides or has provided personal data to FIMM.

  • This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of FIMM.
  • The personal data processed by us may include your name, nationality, date of birth national identity card no. (NRIC no.), passport number, gender, contact number (including mobile number and fax number), address (including correspondence address and residential address), email address, designation, company name, FIMM no., qualifications, personal data in relation to your family members and all other details provided by you in the documents as prescribed in paragraph 4 of this notice.
  • Subject to relevant laws, including the Capital Markets and Services Act 2007 (“CMSA”), written notices, circulars and guidelines issued by the Securities Commission Malaysia (“Securities Commission”) from time to time, we are processing your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (“Purposes”):
    • To enable FIMM to discharge its duties and obligations under the CMSA and any other securities laws, including reporting obligations to Securities Commission;
    • To discharge its contractual obligations;
    • To provide our members, distributors, and consultants with information in respect of unit trust schemes and private retirement schemes information and / or the latest updates on our events, activities, programmes and examinations;
    • To enable the resolution of a complaint or dispute;
    • To provide investors with information and / or the latest updates on our events, activities and programmes;
    • To consider applications for employment;
    • To research, develop and improve FIMM’s events, activities, programmes, examinations, products and services;
    • To perform all functions related to our appointment of you as our service provider;
    • To perform all functions related to our appointment of you as our speaker and / or consultant; and
    • For any other purpose that is incidental, ancillary or in furtherance to the above Purposes.
  • Your personal data is collected from various sources, including information you have provided us or from your principals (i.e. our members and registered persons), information from third parties and information in the public domain such as website, emails, all forms associated with events, activities, programmes and examinations and any other forms of participation.
  • In the instance of unit trust consultants and private retirement scheme consultants whose personal data are mainly furnished to us directly by their principals (i.e. our members and registered persons), the requests to access, update and correct information would need to be directed to the respective principals.
  • Save and except for item 5 above, you may access and request for correction of your personal data. Any enquiries or complaints in respect of your personal data can be directed to us at the following modes:

Mailing address:
Federation of Investment Managers Malaysia
Suite 19-06-1, 6th Floor, Wisma Tune, No. 19 Lorong Dungun,
Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur.

E-mail address: registration@fimm.com.my
Phone Number: +(60)3 – 2093 2600
Fax Number: +(60)3 – 2093 2700

Designation of contact person: Manager, Business Registration Department

In accordance with the PDPA:
We may charge a prescribed fee for processing your request for access; and

We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.

  • Subject to relevant laws, including the CMSA, written notices, circulars and guidelines issued by the Securities Commission from time to time, your personal data may be disclosed to:
    • our members and its directors and advisors, registered persons approved or registered under FIMM’s rules and any other person that is required to comply with FIMM’s rules;
    • co-organisers of events, activities and programmes, service providers, suppliers and vendors;
    • Securities Commission, Bank Negara Malaysia, the Police, Employees Provident Fund and other supervisory, government or relevant regulatory and/or statutory bodies;
    • the public at large by publishing relevant information in accordance with FIMM’s rules;
    • auditors, professional firms or entities; and
    • any such third party requested or authorised by you for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes.

For the avoidance of doubt, we may disclose your personal data to any of our officers, employees, agents or affiliates on a need-to-know basis in order to discharge our duties and obligations effectively, or for any of the Purposes as stated above.

  • Unless otherwise specified by us at the time the personal data is collected, it is obligatory that you supply us with the personal data requested for by us.
  • If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes.
  • Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia in accordance with the requirements prescribed under the PDPA and other relevant laws including the CMSA, written notices, circulars and guidelines issued by the Securities Commission from time to time.
  • You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete, not misleading and kept up to date.
  • We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us and you agree to use your best endeavours to do so.
  • In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail.
  • FIMM reserves the right to review, update and amend this PDPA notice at any time and thereafter have the same placed on FIMM’s website or disseminated via other modes of communication that FIMM deems suitable.

By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all of the foregoing.

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “APDP”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial, merangkumi Federation of Investment Managers of Malaysia (selepas ini dirujuk sebagai “FIMM”, “kami”). Untuk tujuan notis data peribadi ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai maksud sepertimana yang ditakrifkan dalam APDP.

Notis data peribadi ini adalah terpakai terhadap mana-mana pihak yang data peribadinya diberi atau telah diberikan kepada FIMM.

  • Notis data peribadi ini bertujuan untuk memaklumkan anda bagaimana data peribadi anda diproses oleh atau bagi pihak FIMM.
  • Data peribadi anda yang diproses oleh kami termasuk nama, warganegara, tarikh lahir, nombor kad pengenalan, nombor pasport, jantina, maklumat perhubungan (nombor telephone atau nombor faks), alamat, e-mel, jawatan, nama syarikat, nombor FIMM, kelayakan, data peribadi berkenaan ahli keluarga dan apa-apa data peribadi lain yang diberikan oleh anda dalam dokumen yang dinyatakan dalam perenggan 4 dibawah.
  • Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan, termasuk Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, notis bertulis, pekeliling dan garis panduan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dari semasa ke semasa , kami akan menggunakan data peribadi (termasuk maklumat tambahan) yang diberikan oleh anda untuk tujuan berikut (secara keseluruhan “Tujuan”)
    • Untuk membolehkan kami melaksanakan semua tugas dan obligasi kami sepertimana yang tercatit di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 termasuk tugas melaporkan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan undang-undang sekuriti yang berkenaan;
    • Untuk membolehkan kami melaksanakan semua obligasi kontrak;
    • Untuk memberikan maklumat berkenaan peperiksaan yang dianjurkan oleh FIMM, acara-acara, program-program dan kegiatan-kegiatan kepada ahli, pengedar (distributors dan providers) dan perunding unit amanah dan perunding skim pesaraan swasta;
    • Untuk membolehkan penyelesaian/resolusi untuk pertikaian dan aduan tercapai;
    • Untuk memberikan maklumat berkenaan acara-acara, kegiatan-kegiatan dan program-program kepada pelabur;
    • Untuk mempertimbangkan permohonan-permohonan untuk pekerjaan;
    • Untuk penyelidikan, penambahbaikan dan perkembangan segala acara, kegiatan, program (termasuk peperiksaan), produk dan perkhidmatan yang diberikan oleh FIMM;
    • Melaksanakan semua fungsi-fungsi berkenaan dengan perlantikan anda sebagai penyedia perkhidmatan;
    • Melaksanakan semua fungsi-fungsi berkenaan dengan perlantikan anda sebagai penceramah atau perunding; dan
    • Untuk apa-apa tujuan lain yang bersampingan dengan atau berlanjutan daripada Tujuan yand dinyatakan diatas.
  • Data peribadi anda dikumpul dari pelbagai sumber maklumat, termasuk maklumat yang telah anda berikan kepada kami atau dari pihak prinsipal anda, maklumat daripada pihak-pihak ketiga dan maklumat dalam domain awam seperti tapak web, e-mel, semua dokumen-dokumen berkaitan dengan acara, kegiatan, program dan peperiksaan yang dijalankan oleh FIMM dan pelbagai jenis penyertaan.
  • Permohonan untuk mengakses, mengemaskini atau membetulkan data peribadi oleh perunding unit amanah dan perunding skim persaraan swasta yang mana data peribadi tersebut telah diberikan kepada FIMM oleh prinsipal, hendaklah dibuat kepada prinsipal tersebut .
  • Melainkan perenggan 5 diatas, anda boleh mengakses dan memohon untuk membetulkan data peribadi anda. Sila hubungi kami untuk segala pertanyaan atau aduan mengenai data peribadi anda seperti berikut:
    Alamat pos:
    Federation of Investment Managers Malaysia
    Suite 19-06-1, 6th Floor, Wisma Tune, No. 19 Lorong Dungun, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur
    E-mel: registration@fimm.com.my
    No. Telefon: +(60)3 – 2093 2600
    No. Faks: +(60)3 – 2093 2700
    Perjawatan orang yang boleh dihubungi: Pengurus, Business Registration DepartmentSelaras dengan APDP:

    • Kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permohonan anda untuk mengakses data peribadi anda; dan
    • Kami boleh menolak permohonan anda untuk mengakses atau membetulkan data peribadi anda dan anda akan dimaklumkan tentang penolakan tersebut serta alasan penolakan tersebut.
  • Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan termasuk Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, notis bertulis, pekeliling dan garis panduan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti, data peribadi anda mungkin didedahkan kepada:
    • ahli kami berserta pengarah-pengarah dan penasihat-penasihatnya, orang yang berdaftar mengikut peraturan-peraturan FIMM dan sesiapa yang perlu mematuhi peraturan-peraturan FIMM;
    • penganjur acara bersama dalam aktiviti-aktiviti dan program-program, penyedia perkhidmatan dan pemberi khidmat kami;
    • Suruhanjaya Sekuriti, Bank Negara Malaysia, Polis Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Perkerja dan pihak berkuasa penyeliaan, kerajaan atau pihak berkuasa lain yang berkaitan dan atau badan berkanun;
    • orang-orang awam dengan penerbitan data peribadi selaras dengan peraturan-peraturan FIMM yang berkaitan;
    • Juruaudit, firma-firma atau entiti-entiti profesional; dan
    • mana-mana pihak ketiga yang memohon atau dibenarkan oleh anda untuk mana-mana Tujuan yang dinyatakan diatas atau untuk tujuan-tujuan lain dimana data peribadi anda akan didedahkan pada masa kutipan atau untuk tujuan lain yang mempunyai hubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas.

    Bagi mengelakkan keraguan, data peribadi anda akan didedahkan kepada pegawai, kakitangan, agen atau ahli gabungan FIMM untuk melaksanakan fungsi-fungsi FIMM atau untuk mana-mana tujuan yang dinyatakan dalam perenggan 3 diatas.

  • Sekiranya tidak dinyatakan sebaliknya oleh kami pada masa pengumpulan data peribadi, anda adalah diwajibkan untuk membekalkan kami dengan data peribadi yang diminta oleh kami.
  • Sekiranya anda gagal untuk membekalkan data peribadi yang dinyatakan diatas, kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda bagi mana-mana tujuan yang dinyatakan diatas.
  • Data peribadi anda mungkin akan dihantar atau dipindahkan ke lokasi-lokasi diluar Malaysia mengikut keperluan yang dinyatakan di bawah APDP dan mana-mana undang-undang termasuk Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, notis bertulis, pekeliling dan garis panduan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti dari semasa ke semasa.
  • Anda bertanggungjawab untuk memastikan data peribadi yang dibekalkan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.
  • Kami boleh meminta kerjasama anda untuk mendapatkan kebenaran pihak-pihak ketiga yang anda telah berikan data peribadi mereka kepada kami dan anda bersetuju untuk berusaha sedaya upaya untuk membuat demikian.
  • Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia ke atas Notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan digunakan.
  • FIMM berhak untuk mengkaji, mengemaskini dan membetulkan Notis ini dari masa ke masa dan akan menyiarkan notis yang dikemaskini di tapak web FIMM atau melalui mana-mana cara perhubungan lain yang sesuai.

Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini, membenarkan pemprosesan data peribadi anda selaras dengan segala yang dinyatakan di atas.

Scroll to top